-DETTE VAR EIN FORTENT SIGER

-Ingen tvil om at vi er betre trent enn Fjøra då vi dominerer 2. omgang. Så fortjent siger, seier Førde-trenar Alexander Lekva etter 1-2-siger i Sognahallen laurdag.

For andre gang i løpet av tre veker tok Førde turen til Sognahallen i Sogndal. Motstandar laurdag var 4. divisjonsfavoritten Fjøra, og heimelaget sjokka nok mannskapet til Alexander Lekva noko då dei scora rett frå avspark av kampen.

Tidleg mål mot

-Tydeleg misforståing i midtforsvaret vårt akkurat då, og Fjøra scora etter nokre få sekund. Men det påverka oss ikkje nemneverdig og utover i kampen dominerer vi berre meir og meir, seier Lekva og er godt nøgd med mykje av det spelarane viser i årets andre treningskamp. Han disponerte stort sett heile troppen, men mangla spelarar som til dømes både Vegard Savland og Jacob Bergset.

Mykje positivt

-Ja, både mot Sogndal (tap 1-0) og i dag mot Fjøra (siger 1-2), så ser vi mykje positivt. Det er mykje vi kjenner igjen frå det vi trenar på. Samstundes slit vi noko med at vi ikkje får utnytta potensiale vårt maksimalt med tanke på at vi ikkje får høve til å trene på full banestørrelse. Romutnyttinga vert ikkje god nok, spesielt offensivt, seier Lekva og reknar med at dette er element dei vil få trent noko meir på når dei skal på overraskande treningssamling i Spania om 14 dagar. Les saka under om lagleiarar som forskotterer 300 000 til treningssamling i Spania.

Saka om treningskampen i Sogndal held fram under:

-Før vi reiser til Spania, så skal vi møte divisjonskollegaen Årdal i treningskamp allereie førstkomande laurdag. Den går i Skei storhall på laurdag, seier Lekva etter oppgjeret mot Fjøra i Sognahallen.

På bildet ser vi trenartrioen til Førde, frå venstre Eirik Flatjord, Frank Robert Værn og hovudtrenar Alexander Lekva.

Tekst og foto: Stig Roger Eide

KAMPFAKTA

Treningskamp

FJØRA-FØRDE 1-2 (1-1)

Sognahallen

Mål:

1-0 1 min

1-1 30 min Edvin Brattreit

1-2 60 min Jonas Nistad

Dommar: Frank Heggestad, Veitastrond

Førde: Fredrik Hanssen, Andreas Tefre (Eirik Flatjord i 70. min), Vegar Gjermundstad (Sander Lekva i 10. min), Elias Grimeland (Øystein Østvik i 40. min), Elias Rognebakke, Nicolai Hvidsten, Jonas Nistad (Vebjørn Høynes i 45. min), Simen Indrebø (Mathias Helgheim i 55. min), Magne Aarøen, Edvin Brattreit (Niclas Trollebø i 55. min)

BLAR OPP FOR AT LAGET KAN REISE TIL BARCELONA

Dette er helgas gladsak. Utan tvil! For Jan Nikolai Hvidsten forskotterer 300 000 kroner for at Førde sitt A-lag skal få ei vekes opphald i Spania i starten om tre veker!

-Viss du har vore nær på fotballen i Førde i nokre år, så skulle det ikkje vere vanskeleg å forstå dette. På vinterstid er treningstilhøva heilt ubrukelege. Undervarmen i Hafstadparken fungerer ikkje, bana er dessutan nedslitt og det er hol i kunstgrasmatta. I vinter har spelarane pendla til Bygstad og Skei for å bruke hallane der. Dette held kort og godt ikkje!

Elendige tilhøve

Jan Nikolai Hvidsten snakkar seg varm. Han har vore oppmann for Førde sitt andrelag dei siste åra, har to søner som er inne i A-stallen og brukar mykje tid for å følgje fylkets største fotballklubb.

-Klart at hadde det ikkje vore gutane våre, så hadde eg sikkert ikkje engasjert meg like mykje. Men no har eg fått høve til å vere tett på klubben, og då er eg verkeleg imponert over dei som held ut. År ut og år inn med dårlege treningstlhøve. Faktisk veit eg ikkje om andre lag som har like dårlege banetilhøve som Førde, seier Hvidsten som i det daglege er advokat i eige firma.

Det blir 300 000

-Eg hadde økonomisk høve til å gjere dette i firmaet. Så då fann eg ut at eg kunne tilby å forskottere ei vekes opphald i Barcelona med ypparlege treningstihøve rett føre sesongsstart, fortel Hvidsten då han noko motvilleg fortel historia.

-Ville jo helst ikkje ha noko snakk om dette, men forstår at historia «går på byen». Faktum er at det blir forskottert for ei gruppe på 30 personar i perioden 2. mars til 8. mars i Barcelona. Inkludert fly, overnatting, alle måltider samt alle avgifter, så kjem dette på om lag 300 000 kroner. Og det er jo ikkje så ille, smiler Hvidsten då vi får høyre historia.

Gjere dugnad

Denne løysinga med treningsopphald i Spania fann Hvidsten ut sist helg, og berre to dagar etterpå var bestillinga i boks.

-Vi måtte vere kjappe med bestillinga. Så er det slik at spelarane skal jobbe ein del dugnad utover året, og så skal pengane dei i tilfelle får for desse jobbane, inn på konto. Vi skulle på ein dugnadsjobb i dag, men den vart avlyst. Så viss det er nokon som har oppdrag til oss, så ville vi bli svært glade. Og vi er jo bra med folk, seier Hvidsten og reknar med at pengane han har forskottert kjem tilbake i løpet av året.

-Eg reknar med det, ja. Men det viktigaste er at spelarane får ei veke med gode treningstilhøve før alvoret brakar laust. For allereie midt i mars startar NM-kampane, og så går det slag i slag gjennom året, seier Hvidsten.

Men før det skal altså 30 spelarar/leiarar på ei vekes treningsopphald i Barcelona i Spania.

Tekst og foto: Stig Roger Ei

JENTENE TEK ANSVAR FOR DØMMINGA

Desse to jentene står ansvarlege for klubbdommar-kurset i Førde neste veke. -Dette er noko vi ser fram til, seier dei to fotballdommarane.

Både Astrid Solheim Kiil og Vilde Mattevik Vilnes har lang fartstid som dommarar, sjølv om dei framleis er elevar ved Førde vidaregåande skule. Dei starta tidleg å dømme i sine respektive moderklubbar Førde og Askvoll/Holmedal, og har teke gradvise steg til dei i dag dømmer kampar i kretssystemet. Faktisk var begge også å sjå i treningskampen for herrar mellom Sogndal og Førde i Sognahallen for tre veker sidan. Dei har begge også dømt ei rad kampar under Norway Cup.

Ja til kurs

Måndag 12. og tysdag 13. februar har dei begge to takka ja til å vere ansvarlege for klubbdommarkurset som fotballgruppa i Førde skal arrangere i Hafstadparken.

-Vi håpar mange melder seg på dette kurset. På måndag er det for gutane i alderen 13 og 14 år, medan det er for jentene i same aldersgruppe dagen etterpå. Så har du lyst til å dømme nokre fotballkampar, så er dette ein fin start. Som skuleelevar er vi også svært glade for at vi får litt godtgjort for dømminga, smiler dei to unge dommarane då Førdepatrioten møter dei på Storebrua på Alti Førde etter skuletid.

Snart alvor

-Det er jo litt rolegare på fotballfronten for tida, men det er ikkje lenge før det brakar laust for alvor. Men vi har jo både innandørs-turneringar og treningskampar fram mot sesongstart. Så derfor passa det godt med å ta ansvar for klubbdommar-kurset neste veke, smiler dei to som begge er fødde i 2005.

Fotballgruppa i Førde jobbar også med å få på plass eit rekruttdommarkurs, men dato for dette er ikkje bestemt.

Tekst og foto: Stig Roger Eide

Åsen & Øvrelid Fotballakademiet vinter 2024

Informasjon finn du i den digitale brosjyren her!

ELIAS SIN TØFFE MÅNAD

Ålesund, Førde, Spania, Førde og Ålesund igjen. I løpet av ein knapp månad er dette reiseruta til Førde-spelaren Elias Grimeland.

Det er tydeleg at klubbar rundt oss er i ferd med å oppdage Førde-backen Elias Grimeland sine kvalitetar. I tillegg til det norske G17-landslaget, så har klubbar som Aalesund FK og Sogndal kaste sine auge på venstrefotaren og har invitert han med på treningsopphald.

Først til Ålesund

-Ja, det har vore litt aktivitet i det siste. Sist veke var eg i Aalesund og trente med både G19 og A-laget til OBOS-klubben. Ingen tvil om at nivået var høgt. Dessutan fekk eg spele ein G17-kamp for Førde mot Aalesund på sundag, fortel Elias Grimeland då vi møter han på Storebrua på Alti. Då er han på veg til trening på Puls.

-Treninga må vere variert. No skal eg allereie førstkomande fredag ta fly via Gardermoen til Spania. Då er det landslagssamling for G17, og vi skal møte Tsjekkia, Sverige og Polen i tillegg til treningar i La Nucia på austkysten av Spania. Eg skal vere tilbake i Førde 11. februar, fortel forsvarsspelaren og reknar då med ei tilnærma ordinær veke etter Spania-turen.

Så til Ålesund igjen

-Planen var at eg, saman med Gaute Sunde Sandal, skulle reise til England med Sogndal sitt G17-lag. Men dette har eg takka nei til, og reiser i staden til Ålesund igjen i vinterferie-veka, 19. februar, for å trene med både G19 og A-laget der. Då får eg testa meg mot god motstand, og trur det er riktig val for meg akkurat no, seier Elias Grimeland som ikkje har konkrete planar om klubbskifte med det første.

Spelar for Førde

-Nei, eg spelar iallfall for Førde til eg skal begynne i andre klasse på Førde vgs. Kva som eventuelt skjer til hausten har eg ikkje avgjort enda. Det hastar ikkje. No handlar det om å få trent godt i vinterhalvåret, slik at eg står godt rusta når Norge skal spele kvalifisering til G17-EM i mai månad, fortel Elias Grimeland og kan avsløre at for tida trenar han seks gonger i veka.

-I tillegg til skule, så blir det stort sett trening. Men eg elskar jo dette, så det er uproblematisk, smiler han lurt.

Rett før han skal pakke kofferten igjen!

Førde il Fotball ønsker lykke til, Elias.

Tekst og foto: Stig Roger Eide

-EIN HEILT NY KVARDAG

I helga deltok Terje Norevik for Førde sitt damelag på terminlistemøte på Brann stadion i Bergen. -Denne sesongen blir ein heilt ny kvardag for oss, smiler laget sin assistenttrenar.

Etter møtet med alle lagleiarane/trenarane for Førde sine motstandarar i den nye serien, 3.divisjon Vestland, kom også terminlista for 2024-sesongen. Og Terje Norevik kunne i etterkant smile litt av erfaringane i Bergen:

-I periodar trudde eg at eg var på ein geografitime på barneskulen. Det er ikkje alle i bergensområdet som kjenner til Førde og Sunnfjord. Eller som dei sa: Det ligger vel der oppe i Sogn!

Spøk til sides

Likevel vart terminlista spikra gjennom møtet på Brann stadion, og under ser du årets spennande sesong for Førde sitt damelag.

-Etter gjennomgang av serieoppsettet vart det berre mindre endringar. Vi har fått nokre fleire laurdagskampar, og så har vi fått fire bortekampar på rad rundt sommaren. Elles trur eg dette oppsettet er som forventa. Dessutan vart fleire av kampane mellom bergenslag flytta til midtveka, då dei ikkje har reiseavstandar som vi og Bremnes har, seier Norevik og viser til at dei resterande laga i avdelinga held til nær eller i Bergen.

-For oss betyr ikkje dette så mykje, då vi er vande med lange reiseavstandar. Men det er klart spennande å møte alle desse laga frå Hordaland. Det einaste usikre så langt er om Brann II får høve til å spele i denne 3.divisjonsavdelinga. Det er positive signal til det, men det er forbundstinget som formelt avgjer dette tidleg i mars. Alt dette blir uansett klart til seriestart og ligg inne i terminlista, seier Terje Norevik etter møtet med representantar frå alle dei andre klubbane i avdelinga.

Tidleg start

Opningskampen til Førde vart også flytta ein dag, og laget serieopnar med kamp mot Nymark i Hafstadparken laurdag 16. mars.

-Det betyr at vi er i gang om seks veker. Allereie førstkomande onsdag spelar vi treningskamp mot Høyang. Slik banetilhøva er i Hafstadparken for tida, så spelar vi den kampen på den oppvarma kunstgrasbana på Sletta i Høyanger. Elles skal vi ha treningskamp mot Sogndal i Sognahallen 11. februar og mot Askøy i Skei storhall 3. mars. Dessutan satsar vi på nokre interne kampar, mellom anna mot gutelag i Førde, seier Terje Norevik.

Seriekampane

Slik er terminlista ut for Førde-damene sine kampar i 3. divisjon Vestland i 2024:

16. mars: Førde-Nymark

7. april: Loddefjord-Førde

14. april: Førde-Åsane 2

21. april: Bremnes-Førde

28. april: Førde-Lyngbø

5. mai: Førde-Arna-Bjørnar 2

11. mai: Os-Førde

20. mai: Førde-Sotra

25. mai: Fyllingsdalen 2-Førde

2. juni: Førde-Brann 2   

9. juni: Askøy-Førde

16. juni: Bjarg-Førde

23. juni: Voss-Førde

11. august: Nymark-Førde

18. august: Førde-Loddefjord

25. august: Åsane 2-Førde

1. september: Førde-Bremnes

8. september: Lyngbø-Førde

15. september: Arna-Bjørnar 2-Førde

21. september: Førde-Os

29. september: Sotra-Førde

6. oktober: Førde-Fyllingsdalen 2

13. oktober: Brann 2-Førde

20. oktober: Førde-Askøy

27. oktober: Førde-Bjarg

3. november: Førde-Voss

Tekst og foto: Stig Roger Eide

Samarbeidslag Førde/Florø med gode resultat

Førde og Florø hadde førre helg samarbeidslag i G13, G14 og G15 på tur til Ålesund for teste nivået. I tillegg hadde Førde sitt G17 lag kamp mot Ålesund. I G13 og G14 var det kampar mot kretslaga til Sunnmøre, mens i G15 og G17 var det Ålesund sine lag.

Mykje bra

Ingen tvil om det gror bra i begge klubbar om ein skal sjå på resultata dei fekk med heim. Dette lovar godt for å framtidig kunne produsere fleire lokale spelare til klubbanes A-lag, og også til høgare nivå.

Dei kunne reise heim med følgande resultat:

G13                     Førde/Florø – Sunnmøre             3-3

G14                     Førde/Florø – Sunnmøre             1-1

G15                     Førde/Florø – Ålesund                 3-2

G17                     Førde – Ålesund                          3-1

Heim med gode referansar å jobbe vidare med.

Takk til Ålesund for godt opplegg og samarbeid, og takk til både Førde og Florø for god gjennomføring.

-VI GLER OSS TIL Å MØTE SOGNDAL

Laurdag spelar Førde årets første treningskamp. Og det er ingen ringare enn mannskapet til Tore André Flo og Sogndal som står på motsett side i Sognahallen.

-Det er tidleg med kamp, men vi er ganske godt førebudde. No har vi fått trent inne i hallane på Skei og i Bygstad medan snøen har lava ned i Hafstadparken. Så vi er klare, smiler Førde-trenar Alexander Lekva medan Førdepatrioten stikk innom den siste treninga føre kampen i Sogndal laurdag ettermiddag.

Høgt nivå

-Vi legg sjølvsagt ikkje all verda av vekt på denne kampen, men det skal bli godt å få spele på full bane igjen. For spelarane er det viktig å få matcha seg på denne tida av året, og det skal bli kjekt å møte ein motstandar som held høgt nivå, seier Lekva som i den første kampen som Førde-trenar må sjå nokre av sine spelarar stå over.

-Ja, sjølvsagt passar ikkje denne kampen for alle. Vi har nokre småskader som dei fleste klubbar har på denne tida av året. For vår del så stiller vi utan Vebjørn Høynes, Vegard Savland, Nikolas Gudvangen Trollebø og Elias Rognebakke. Bortsett frå det så trur eg alle er kampklare, seier Lekva føre møtet med den beste klubben i fylket.

Sogndal med nye

Sogndal har på si side også hatt eit par treningsveker innandørs i Sognahallen, og har signert eit par nye spelarar den siste tida. Mellom anna har klubben fått på plass keeper Lars Larsson Jendal (ex-HamKam) og midtbanespelar Jacob Blixt Flaten (ex-Kjelsås). Dessutan har Sondre Holmlund Ørjasæter gått frå klubben på nyåret, og er klar for eliteserielaget Sarpsborg 08.

Dessutan er det venta at Sogndal også stiller med nokre prøvespelarar i dette oppgjeret.

Bildet er frå Førde si siste trening i nyehallen i Bygstad.

Tekst og foto: Stig Roger Eide

JENTER TRENAR JENTER

Desse tre 17-åringane skal trene Førde sitt J13-lag denne sesongen. -Det er utruleg flott at dei tek på seg denne oppgåva, seier Bjørn Totland i Førde il Fotball.

Trioen Viktoria Zablotna, Frida Skilbrei og Marit Hjelmeland Berqvam signerte torsdag kveld kontrakt med Førde il Fotball, og blir trenarar for J13-laget i 2024-sesongen.

-Dette er noko vi verkeleg ser fram til. Vi har vore med på forskjellige aktivitetar som akademi og Tine Fotballskule i klubben tidlegare. Men det å få ansvar for heile 2011-årgangen er utruleg spennande, seier Frida Skilbrei.

Blir topp

Torsdag kveld vart tidlegare leiarar og lagleiarar rundt fjorårets J12-lag orienterte om tilsettinga, og det var unison glede å spore.

-Dette kjem til å bli heilt topp. Jentene våre kjenner allereie til desse tre 17-åringane, og ingen tvil om at dei er populære, seier Merete Aase Vetti, som er ei av dei tidlegare lagleiarane for dette store jentekullet.

Stort kull

Sjølv om ikkje fristen for påmelding har gått ut, så reknar Bjørn Totland i Førde-fotballen at det kan bli over 30 spelarar på dette kullet.

-Vi må først få sett på påmeldingane, og då avgjere om vi skal ha eit 11´ar og eit 9 ´ar-lag eller korleis vi skal løyse det. No er dette første året desse spelarane skal inn i ungdomsgruppa, og dei går frå å vere tre forskjellige grendalag til å bli Førde-lag. Men vi skal samstundes prøve å halde mykje på den same oppbyggjinga, sjølv om det vil bli nokre endringar for nokre av spelarane, seier Totland om jentene som vinker farvel til barnefotballen.

Fleire økter

I oppstarten er det lagt opp til to treningar i Hafstadparken, men at dette kan utvidast. Når banene er i den forfatning som dei per i dag, så får jentene også tilbod om å trene innandørs i Førdehuset. Noko som også er ypparleg med tanke på kvalifiserings-turneringa til innandørs-KM.

-Vi gler oss stort. Vi må berre ikkje få kollisjonar mellom treningane til J13-laget og damelaget. For vi har jo lyst til å halde fram som aktive også, seier dei tre som kjem til å vere å sjå titt og ofte i Hafstadparken utover våren.

På bildet har (f.v.) Viktoria Zablotna, Frida Skilbrei og Marit Hjelmeland Berqvam signert som trenarar for J13-laga i Førde.

Tekst og foto: Stig Roger Eide

-DETTE ER TRE VIKTIGE SIGNERINGAR

Førde-trenar Alexander Lekva er svært glad for at den erfarne trioen Fredrik Hanssen, Jacob Frøyen Bergset og Elias Rognebakke har signert for nok ein sesong. – Dette er gull verdt for oss, seier trenaren.

Den nytilsette Førde-trenaren vedgår at han er svært glad for at denne trioen har sagt «ja» til nok ein sesong med Førde, og er med på oppkøyringa frå dag 1 i 2024-sesongen.

-Det er utruleg viktig at desse tre spelarane blir med ein sesong til. Dei er ringrevar og har god erfaring som kjem ikkje minst mange av dei unge til gode. Desse tre har ein rutine som kjem godt med, og dei er alle tre veldige flinke til å instruere mange av unggutane i troppen, seier Alexander Lekva og vil omtale dei tre spelarane slik:

Alle tre

-Fredrik har vore førstekeeper i klubben i mange år, og brenn for Førde-fotballen. Han tek ansvar for oppfølgjinga av dei unge målvaktene i klubben, og det skulle vel ikkje vere nødvendig å fortelle at han har vore vår beste keeper i mange år. Spesielt har han blitt god med ball i beina, som blir svært viktig framover.

-Jacob hadde ein svært god sesong i 2023, og vart kåra til årets spelar i klubben. Han held eit uvanleg høgt nivå, og viser haldningar som er unik. Sjølv om han er småbarnsfar, så pendlar han Høyanger-Førde tur/retur nesten kvar einaste dag for å trene. Han er også ein veldig god motivator for dei yngre spelarane i troppen.

-Elias er trass sine berre 24 år ein erfaren spelar i vår tropp. Han tek utdanning i Sogndal og trenar med Sogndal 2. Har hatt noko skadeplagar i periodar, men vi veit kva kvalitet han har når han er skadefri. Som dei to andre er også han ein god rollemodell for dei yngre, og har ikkje minst ein fantastisk treningsiver.

Til helga

Alexander Lekva har erfart den første veka med treningar i Bygstad og på Skei at desse tre spelarane er svært viktige for å skape balanse i gruppa. Derfor var han svært glad då det vart kjent at alle hadde signert ny kontrakt med klubben.

-Det er vel ingen tvil om at vi har ei ung spelargruppe, og då er det viktig å ha nokre spelarar som har vore med tidlegare, og som kan skulere dei unge. Ikkje minst når dei erfarne spelarane også er gode rollemodellar. No har vi ein svært flott miks i gruppa, og eg er optimistisk føre vintertreningane, seier Lekva.

Allereie førstkomande laurdag kjem den første peikepinnen på kor Førde står føre årets sesong. Då spelar nemleg 3.divisjonslaget årets første treningskamp og møter OBOS-mannskapet til Tore André Flo i Sogndal.

Tekst: Stig Roger Eide. Foto: Privat